5. loka, 2018

Värimailmassa

Lokakuussa on tietenkin ruska luonnossa mutta 

opiskelussakin on väri sekamelskaa. 

Keltaiset: Kromi ja Kadmium
Punaiset: Sinooperi ja Karmiini
Siniset: Ultramariini ja Preussi
Valkoinen ja Musta 
 
SIIS Väriympyrä ! 
 
Eihän minulla ollut varaa ostaa täydellisiä ns.puhtaita värejä. 
Mutta näillä mennään... 
Kaupoissa on mitä ihmeellisempiä nimikkeitä väreillä. 
Silmä näkee mitä näkee ja jokainen näkee omalla tavallaan värit. 
Luotetaan nyt vain omiin silmiimme! 
 
Näin koulussa opetettiin; 
Kromi: Winsor&Newtonin Galeria väreissä kromi on nimellä Cadmium Yellow Deep Hue. Kromi on siis oranssinsävyinen keltainen. Ei ihan oranssi, vielä keltainen, mutta punaisempi.
 
Kadmium: kadmium on "vihertävämpi" keltainen, mutta silti vielä keltainen. Eli Winsor&Newtonin väreissä kaupassa nimellä Lemon Yellow. Muutkin merkit käyttävät tätä Lemon Yellow-nimitystä. Kadmiumiksi sopii myös Kadmium Yellow Pale Hue
 
Sinooperi: Sinooperi on siis keltaisempi (oranssimpi) punainen. Sinooperia löytyy kaupasta usein nimellä Cinober tai Vermilion. Galeria-sarjassa Sinooperi on joko nimellä Vermilion Hue tai Cadmium Red Hue.
 
Karmiini: Karmiini on sinisempi punainen, eli hieman violettiin taittuva. Kaupassa karmiini on yleensä helppo löytää nimellä Crimson. Ei pitäisi olla ongelmaa, crimson löytyy jokaisesta värisarjasta.
 
Ultramariini: punaisempi sininen, violetinsininen. Pitäisi löytyä nimellä Ultramarine tai vastaava jokaisesta taidetarvikekaupasta ja värisarjasta. 
 
Preussi: preussinsininen, eli vihertävän (keltaisempi) sininen. Löytyy Galeria-sarjasta nimellä Prussian Blue Hue. Preussinsininen on käynyt yllättävän harvinaiseksi, useissa värisarjoissa tarjotaan vihreänsinisiä turkooseja ja kobaltinsinistä, mutta ne eivät mielestäni korvaa hienoa preussinsinisen sävyä. Preussi on myös loistava sekoitusväri, joten jos preussin jostain löydätte niin ostakaa pois :)
 
Valkoinen: kannattaa ostaa Titanium White.
 
Musta: kumpi vain musta käy, kaupoissa on yleensä myynnissä Ivory Black ja Mars Black